Societăţile comerciale îşi schimbă denumirea

De la 1 septembrie 2012, odată cu intrarea în vigoare a Legii nr. 76/2012 pentru punerea în aplicare a Legii nr. 134/2010 privind Codul de procedură civilă, toate sintagmele “societate comercială” trebuie eliminate din denumirea unei firme, implementarea acestei prevederi implicând modificarea actului constitutiv al firmei..

 

Conform prevederilor legale din legea de punere în aplicare a Codului de procedură civilă, societăţile înregistrate în registrul comerţului care au în denumire sintagma “societate comercială” trebuie să se prezinte, începând cu data de 1 septembrie 2012, la oficiile registrului comerţului în raza căruia îşi au sediul, pentru a înlocui din denumirea firmei sintagma „societate comercială” cu termenul “societate”, data limită pentru îndeplinirea acestei obligaţii legale fiind 1 septembrie 2014.

Vor fi obligate de lege să îşi schimbe denumirea doar firmele de genul SC „Societatea Comercială X“ SRL. După intrarea în vigoare a Codului de procedură civilă, acea firmă se va numi SC „Societatea X“ SRL, deci dispare cuvântul „comercială“. Nu există o explicaţie logică pentru aceste schimbări impuse de lege, ci se cunoaşte doar faptul că noul Cod de procedură civilă a înglobat şi prevederile Codului comercial.

Firmele în speţă vor plăti taxe doar avocaţilor şi consultanţilor care întocmesc noile documente ale societăţilor, în cazul în care acestea nu au jurişti.

Înregistrarea menţiunii privind modificarea actului constitutiv ca urmare a schimbării denumirii societăţii este scutită de taxa de înregistrare.

pdfCOMUNICAT DE PRESA ONRC.pdf